Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Egy elégedetlen úrnak köszönhetjük a chipset Ezen a héten volt a burgonyachips születésnapja. Egy Amerikában megtörtént esethez fűzödik ugyanis ezen étel megszületése.

George Crum 1853-ban egy amerikai étteremben dolgozott szakácsként. Augusztus 24-én egy rendkívül elégedetlen vendéggel volt dolga, ugyanis állandóan visszaküldte a krumplit arra hivatkozva, hogy túl vastag szeletekre vágta és nem eléggé ropogós. Crum egyre vékonyabb szeleteket készített, végül a túl igényes vendég bosszantására annyira vékony krumplit sütött, hogy már a villát sem lehetett beleszúrni. Ahelyett azonban, hogy az így felszolgált burgonyát is visszaküldte volna, a vendég jó étvággyal elfogyasztotta azt, nagyon ízlett neki. Így indult el hódító útjára a burgonyachips.

Európában csak a II. világháború után vált népszerűvé a chips. Magyarországra még később, a 90-es években jutott el, és az egy főre jutó chipsfogyasztás napjainkban is nagyon alacsony, mindössze 400 g / fő / év. A világcsúcstartó amerikaiak ennek a 20-szorosát (8 kilogramm / fő / év), míg az Európa-bajnok norvégok a 7,5-szeresét (3 kilogramm) fogyasztják el évente.

(Az Élelmiszer Online cikke alapján)