Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A magyarok csaknem fele soha nem vásárol, és 42 százaléka soha nem eszik halászati terméket - derül ki az Eurobarométer uniós felméréséből.

A magyarok 49 százaléka soha nem vásárol, illetve 42 százaléka soha nem eszik halászati termékeket, ami sokkal magasabb, mint a 17 százalékos, vagy a 13 százalékos európai átlag – derül ki az Eurobarométer uniós felméréséből.

A tavaly nyáron 1046 magyar, illetve közel 28 ezer uniós állampolgár megkérdezésével végzett felmérés szerint az évente legfeljebb néhány alkalommal halat vásároló magyarok aránya sokkal magasabb, mint az EU-átlag, de abban legalább azonos az arány (74 százaléka), hogy ha halat veszünk, akkor azt élelmiszerboltokban és a szupermarketekben tesszük.

Érdekes, hogy csak kicsivel több magyar panaszkodik a halak magas árára, mint az EU-átlag, azaz nem ez a fő visszatartó erő a gyakoribb halfogyasztásra, inkább a tengerektől való távolság lehet a magyarázat.

Az európaiak többsége saját bevallása szerint azért fogyaszt halat, mert az egészséges. Az európaiak 42 százaléka otthon heti rendszerességgel kerül hal vagy tengeri gyümölcs a tányérjára, és arányuk növekedést mutat.

Ezzel párhuzamosan a magyaroknak mindössze 4 százaléka eszik heti rendszerességgel halat, közben 33 százaléka évente legfeljebb 12 alkalommal teszi ezt és 42 százaléka azoknak az aránya, akik soha sem esznek ilyen termékeket. A magyarok vásárlási gyakorisága is merőben eltérő az EU-átlagtól a halászati termékek terén, amiben a tengerektől való távolság lényeges szerepet játszhat. A magyarok 49 százaléka ugyanis soha sem vásárol halászati termékeket, míg az EU-átlag mindössze 17 százalék.

Forrás: agroinform.hu