Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Húsvét kapcsán gyakran felmerül a vita, hogy a pácsóval és vízzel felpumpált, kötözött hústermék, vagy az akár több tízezer forintba is kerülő disznócomb nevezhető-e sonkának, pláne húsvéti sonkának.

Nem az az igazi baj, hogy vita van, mert mindannyian felnőttek vagyunk, el tudjuk dönteni, hogy mennyi pénzért és mit veszünk, hanem az, hogy a vita lassan egyoldalúvá vált. A minőségi sonka pártján fogynak a hangok, és lassan a pénztárca vált a motivációvá.

Megpróbálunk ezért egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik még a sonka vásárlása előtt vannak, hogy mire érdemes figyelni, és hogyan érdemes elkészíteni.

- Ez is van olyan jó mint a drága - A vizes sonka is lehet finom, de attól még nem minőségi. Pontosan úgy mint a felfújt kalács, vagy az ételbevonóból készült csokinyuszi sem. És sajnos így az ünnep sem.

Este volt alkalmam két különböző sonkából enni. Az egyik jól nézett ki, a másik meg nagyon finom volt. Aztán már csak ez utóbbi nézett ki jól.

  • A klasszikus parasztsonka sózással készül, méretétől függően 5-8 hétig érlelik.
  • A másik módszer a füstölés, ami kellemes füstös ízt ad a sonkának.
  • A kötözött sonka hagyományosan combból, hátsó sonkából és lapockából készül.
  • A darabolt sonka pedig az állat hátsó sonkája kicsontozva és nagyobb darabokra vágva.

Az első árulkodó jel az ár. Ameddig a sertéshús kilója többnyire 1000 forint felett van, kétkedve kell fogadni minden sonkát aminek az ára ez alatt van. A második jel, hogy ha túl arányosak és egyformák a sonkák a pultban. A nitrites pác látható jele, hogy az egyébként szürkébb árnyalatú sonka sokkal pirosabb lesz tőle.

A nagyipari sonkakészítés elején több ponton folyadékot fecskendeznek a húsba, és nyomás alatt forgatják, így egyenletesen eloszlik a folyadék. A terméket vákuumfóliába csomagolják, hogy ne engedje ki a vizet. Ez a "lé" a sonka 30%-át is kiteheti, így egy 70 dekás húsipari készítményből 1kg lesz, amit el lehet adni. Ezzel szemben a hagyományos parasztsonkák a tartósítás/érlelés során hasonló mennyiségű folyadékot veszít, így ott az 1kg indulósúlyból lesz 70 deka, mire a henteshez, vagy a húspultba kerül. Viszont, ahogy korábban írtam, ez egy 5-8 hetes folyamat, amit a húsipar szívesen megspórol.

A nyilvánvaló tanács az lenne, hogy biztos helyről, kistermelőktől vegyünk sonkát. Ugyanakkor a bolti sonkák előkészítéséhez javasoljuk, hogy a húsleveshez hasonlóan zöldségekkel (sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, zeller) és fűszerekkel főzzük alaposan meg, majd miután a sonkát kivettük, ebben a fűszeres húslében keményre főzhetjük a tojásokat is.

Végszó: Na jó, tálán egy picit késő. Sok húsboltnál, hentesnél akár hetekkel előre meg kellett rendelni a minőségi sonkát, ha az ember húsvétra akar belőle, mint a pékségeknél a húsvéti kalácsot, de azért remélem segítettünk valamit. Mindenkinek Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánunk.

- Hethland Kft.