Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Idén már másodszor rendezték meg ezt a bajnokságot. A zsűri technikai és érzékszervi szempontból is vizsgálta a résztvevők munkáját. Negyedóra alatt kellet négy presszókávét, négy cappuccinót és négy italkülönlegességet elkészíteniük azoknak a baristáknak, akik szerették volna alkotásukkal elnyerni a Balaton kávéja megtisztelő címet.

Bajnokságon mérkőztek meg egymással szombaton a balatoni baristák.

 

„Idén kiadhatjuk a Balaton kávéja 2017 kitüntető címet, bízom benne, hogy ez fel fog kerülni a balatoni éttermek, kávézók, cukrászdák lapjára és ők árulni és népszerűsíteni fogják” – nyilatkozta az ötletgazda, Somogyi Zoltán.

A zsűri elnöke szerint egy cukrászdában külön vendégcsalogató lehet egy ügyes barista.

 

„Egy kávézó, egy cukrászda, ahol az attrakciók száma korlátozottabb, mint egy melegkonyhás egységnél, ott egy barista szinte attrakció is lehet. Ez azért is fontos, mert ezek általában fiatal kollégák, már versenyeket megjártak, vannak a tarsolyukban olyan különlegességek, amelyekkel vonzzák a vendégeket” – mondta az MN Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Miklós Beatrix.

 

A versenyzőknek negyedóra alatt négy presszókávét, négy cappuccinót és négy italkülönlegességet kellett elkészíteniük úgy, hogy minden mozdulatukat figyelte a zsűri.

 

„A technikai részt nézik, hogy mennyire tartjuk tisztán a munkaterületet, mennyire melegek a csészék, mennyire használja szakszerűen a gépet, a darálót. Maga az érzékszervi zsűri pedig már akár a kész italt, a presszót, a cappuccinót, a különleges italt értékeli, hogy az mennyire iható és mennyire felel meg a követelményeknek” – mondta Pern Andor barista oktató, szervező.

 

A versenyzők szerint a győzelem rangot ad a szakmában.

 

„Aki nyeri, biztos, hogy annak emlékezni fognak a kávéjára ebben az évben, és ha ne adj’ isten következő évben visszajönne, akkor biztos, hogy tudni fogják, ki volt az, aki megnyerte, és kinek a kávéja megy itt a Balatonon” – vélekedett egy barista, Vígh Attila.

 

Szathmáry Dóra kreációja lett a 2017-es esztendő Balaton kávéja. A versenyzőtől megtudtuk: az Üdítő pillanat nevet kapott italhoz egy-egy szelet citromot és narancsot facsart, cukor-valamint popcorn szirupot adott hozzá, dupla eszpresszóval összerázta és jéggel szervírozta.

 

A Balaton kávéja hamarosan külön honlapot is kap, ahol a baristák, vendéglátóhelyek megtalálják a pontos receptet, a vendégek pedig azoknak a cukrászdáknak, kávéházaknak listáját, ahol kínálják az italt.

 

A Balaton Barista Bajnoka címet összteljesítménye alapján az első helyezett Erdélyi Regina nyerte el. A versenyen második lett Csóka Richárd, harmadik Józsi Erik. Számos különdíj – köztük a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Balaton Turizmus Szövetség elismerése – is gazdára talált.

 

A Balatoni Barista Bajnokságot kávéscsésze-bemutató és a gyűjteményről szóló előadás is színesítette, a közönség nem csak kóstolgathatta A feketelevest, hanem érdekességeket megtudva kalandozhatott a kávé és kávézás történelmében és világában, valamint a csokoládékészítés titkaival is ismerkedhetett.

Forrás: Hírtv, zaol.hu, onlinebalaton.hu