Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Az április nálunk idén a spárgáról szól, de a spárgaszezon sajnos nagyon rövid, így szeretnénk időben szóba hozni a borral való viszonyát, hogy legyen időnk beszerezni.

A Kárpát medence egyik legizgalmasabb és talán legfinomabb zöldsége a spárga. Persze ez azért ízlés függő, de nálunk így van. Vannak akik a fehérre és vannak akik a zöldre esküsznek. Talán a fehér valóban egy kicsit jobb ízű, de több vele a macera, míg a zöldnek valamennyivel elegánsabb, kevésbé agresszív az íze, ráadásul nem kell pucolni sem, csak letöri az ember a talpát és már mehet is. De a lényeg, hogy mindkettő nagyon jól kísérhető borral.

A spárga jellegzetes intenzív íze hasonlóan jellegzetes és intenzív bort kíván, hogy ne vesszen el maga mellett. Válasszunk tehát az úgynevezett bukéborok közül kísérőt. Világszerte a sauvignon blanc szőlőből szűrt fehérborokat ajánlják spárga mellé kísérőnek. De nem kell leragadni ennél, ugyanis vannak egyéb kiváló spárgakísérő alternatívák.
Az Irsai Olivér szőlőbora a maga intenzíven gyümölcsös, virágos aromáival kivételesen jól illik a spárgához, de szintén nem jön zavarba egy jóféle cserszegi fűszeres sem. Izgalmas lehet próbát tenni egy traminivel vagy egy szép tokaji muskotállyal is.

Grillezett zöldségek (bébikukorica, répa, paprika, paradicsom) és egy jó ropogós kenyér mellé párolt spárga és egy illatos fehér bor.