Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ez a cikk néhány félreértés elkerüléséért született. Arra az esetre, ha valaki a tűzhelyét felújítaná, lecserélné, ajánljuk a  manapság egyre népszerűbbé váló indukciós tűzhely beszerzését. Hogy mi is ez? 

Az Indukciós tűzhely:

Az indukciós tűzhely az indukciós melegítés egy fajtáját használja. A legfőbb különbség a többi tűzhely típushoz képest az, hogy itt a közvetlenül a tűzhelyre tett edényben keletkezik, nem pedig a tűzhelyben, ami aztán átadja ezt a hőt az edénynek.

Az indukciós tűzhelyekben egy réz tekercs van (egy elektromágnes), amire váltakozó áramot kapcsolnak, ami így egy oszcilláló mágneses mezőt hoz létre. Ezen mágneses mező hatására keletkezik hő a fölé helyezett edényben.

 

Az indukciós tűzhelyek gyorsabban melegítenek, és nagyobb hatásfokkal alakítják az elektromos áramot hővé, így energiatakarékosabbak, mint az elektromos fűtőszállal működő hasonló eszközök. Emellett előnyük az is, hogy – mivel a hő csak az edényben keletkezik – sokkal kisebb az égési sérülés veszélye, hiszen csak az edény forrósodik fel, maga a tűzhely nem. Az energiatakarékosságának másik oka, hogy a tűzhely körül lévő levegőt nem melegíti, így nincs ilyen jellegű veszteség.

Lehetséges olyan indukciós tűzhelyet építeni, ami nem ferromágneses (például alumínium vagy réz) edényekkel is működik, de nagy permeabilitású acél edény a rendszert sokkal hatásosabbá teszi például azáltal, hogy nagyobb távolságot enged meg a tekercs és az edény között. A legtöbb indukciós tűzhelyet ferromágneses edényekkel való használathoz tervezik; csak olyan edénnyel lehet használni, amire rátapad a mágnes. Lehetetlen olyan indukciós tűzhelyet készíteni, ami elektromos szigetelő anyagból (például üvegből vagy kerámiából) készült edénnyel is lehet használni.

Nem véletlen az, hogy az éttermek, vendéglátóhelyek személyzeteinek sorait gazdagító szakácsok szinte kivétel nélkül mind az indukciós főzőlap főzőberendezéseket szeretik  a legjobban a konyhai tűzhelyek közül. Ennek oka az, hogy az indukciós tűzhelyek használata során sokkal könnyebben és pontosabban lehet kontrollálni a főzőedények belsejében lévő forróság mértékét. Bizonyos ételek ugyanis elkészülési folyamatuk alatt az edényben olykor-olykor megkövetelnek egy-egy olyan jelentős mértékű, hirtelen bekövetkező, mindemellett viszont rendkívül pontos paraméterek szerint lezajló hőfokváltozást, amelyre egyedül az indukciós tűzhely berendezések képesek.