Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Mostanság már nem csak a bioboltokban, hanem a szupermarketek polcain is megtalálható a kókuszpálma magjának szárított beléből készített növényi olaj, ami éppen annyira ehető és felhasználható, mint például az olíva olaj. Nagyon jól bírja a magas hőmérsékletet és sokáig eltartható. A szűrt kókuszolaj kifejezetten stabil molekulákból áll, ezért jól hevíthető, illetve többször is újrahasznosítható.

A kókuszolaj az egyik legegészségesebb zsiradékunk, ezért is világszerte emberek milliói használják és tapasztalják jótékony hatásait.

A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. A kókuszolaj szobahőmérsékleten fehér, vajszerű, de 24°C-on megolvad, víztiszta, átlátszó folyadékká.


 

Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint:

 • Hidegen sajtolt kókuszolaj

  A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony átlátszó tiszta folyadék. Amennyiben az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtolt kókuszolaj, így a kókusz minden pozitív tulajdonsága megjelenik az olajban kellemes kókuszaromájú lesz és a szerkezete sem módosul.

 • Szűz kókuszolaj

  A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át az RBD (Refinig, Bleaching, Deodorizing vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték.

  A nemzetközi szóhasználat a szűz és hidegen sajtolt kifejezéseket szinonimaként használja, ám ez nem pontos mivel a tudományos jelentésük mást takar.

 • Finomított kókuszolaj

  Az olaj színe sárgás, íze és szaga semleges, 24°C alatt dermed. A finomított kókuszolaj RBD eljáráson megy keresztül, így tiszta, színtelen és szagtalan olajat kapunk, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk.
  Hidrogenizálás hatására az olaj magasabb hőmérsékleten is stabil marad és a vele készített ételek hosszabb ideig eltarthatóak, ám kis mennyiségű transz-zsír is keletkezik, mely káros a szervezetre.

A szűrt kókuszolajat semleges íze és illata miatt elsősorban lakosság használja fel süteményekbe, kenyérre kenve, sütéshez, főzéshez. Az ipar margarin gyártásra, sütőipari és édesipari termékek készítésére használja. Kis mennyiségben a kozmetikai ipar is felhasználja szépség és hajápolásra, mert rendkívül könnyen felszívódik a bőrbe és hidratálja azt.