Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A múltban, gyerekkorunkban viszonylag gyakran nem csak csemege kukorica került az asztalra és rengeteg rossz szokás és tévhit született emiatt, ideje, hogy eloszlassuk.

Első lépés jó kukoricát venni.Először is, természetesen az, hogy csemege kukoricáról legyen szó. Csaló árusok a nyári kukoricaszezonban sokszor takarmánykukoricát próbálnak meg eladni a vevőknek, pedig ízben és elkészítésben nagy a különbség a két változat között. A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, ún. tejes-érési állapotában a legnagyobb. Érettebb állapotában már kevesebb benne a cukor, keményebb és kevésbé élvezhető.

Vagyis friss, fiatal kukoricát keressünk. A héja világos zöld, szorosan simul a csőhöz, a szemek sorokban vannak, sűrűn egymás mellett, tetejénél tejszerűen fehér. Lehetőség szerint ne várjunk sokat az elkészítésével sem.

Az elkészítésére viszont több javaslatunk is lenne.

"Hagyományos" főtt kukorica

Forraljuk fel a vizet egy akkora lábasban, amiben kényelmesen elférnek a kukorica csövek. Ha nincs elég nagy akkor kompromisszumos megoldás a csövek félbe törése lehet. Csak főzés előtt távolítsuk el a csuhét és a haját. Ez utóbbi esetében egy papírtörlő nagy segítségünkre lehet, elég könnyen eltávolíthatjuk vele a kukoricahajat. A kukoricát csak akkor tegyük a vízbe, ha az már forr. A főzővizet ne sózzuk meg! Innentől számítva 3-4 percre van csak szükségünk, lényegében újraforrásig főzzük. Ha csak néhány percig hagyjuk, akkor a szemek frissek, édesek és ropogósak lesznek, 3-4 percnél kellemesen lágy lesz a belseje is, de utána egy darabig tovább lágyul, majd elkezd kiszáradni és megkeményedni. A legnagyobb hiba amit a csemegekukoricával tehetünk az, ha túlfőzzük (10+perc).

Az elkészült kukoricát vajjal, sóval, borssal tálalhatjuk, ízlés szerint.

Csuhéban főtt kukorica

Vannak akik a csuhéval együtt főzik a kukoricát, abban a hitben, hogy az jobb ízt kölcsönöz neki. Ha beletesszük a csuhét a vízbe főzéshez a kukorica mellé, akkor csak annyit érünk el, hogy sárgásra festi a vizet, és kicsit sötétebbek lesznek a kukorica szemek. Valójában arról lenne szó, hogy nem hántjuk le a kukoricáról a csuhét és úgy főzzük meg, hogy még rajta van. A csuhéban lévő csöveket egyszerűen betesszük a forró vízbe és elzárjuk a gázt. Csak tálaláskor szedjük le a csuhét így az addig tartja az ízeket.

Grillezett kukorica

Éppen csak kibontjuk a csuhéból, hogy vékonyan bekenhessük egy kis olajjal, vagy vajjal a kukoricát, majd visszahajtjuk rá és úgy sütjük meg.

Mikrós kukorica

Na igen. Még mindig a csövesnél tartunk. Szintén rajta hagyjuk a csuhét, és 4-6 percre, legnagyobb fokozaton megfőzzük a mikróban.

Alufóliában sült kukorica

Megszabadítjuk a csuhétól, és a hajától. Bekenjük vajjal, vagy ízlésünknek megfelelő zsiradékkal. Betekerjük alufóliába és 20-30percig sütjük. Alternatívaként tábor tűznél a hamuba dugva is hasonló eredményt érhetünk el, kicsit több idő és több réteg alufólia befektetésével, ha tisztán akarjuk tartani a kukoricánkat.