Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


A pikkely nélküli halak rendkívül csúszósak, ezért újságpapírral fogjuk meg őket. Bőven szórjuk meg bőrüket sóval és néhány percig hagyjuk állni a sóban. A képződő nyálkát késsel kaparjuk le róluk, majd újra sózzunk és kaparjuk. Ezt addig ismételjük amíg bőrük nyálkát ereszt a sótól. A kevesebb pikkelyt viselő halakról kaparással távolítsuk el a pikkelyeket, míg a teljesen pikkelyesekről vágjuk le. Ezt úgy végezzük, hogy egy egyenes és széles pengéjű kést (séfkést) a hal farkánál csúsztassunk a pikkelyek alá és a kés ide-oda mozgatásával vágjuk le azokat a hal bőréről.

A hal belsőségeinek eltávolítása úgy történik, hogy egy éles késsel a fejétől a végbélnyílásig felhasítjuk a halat és azt körbevágjuk. Ezután a kopoltyú ívnél a gerincre merőlegesen bevágjuk a halat, vagy eltávolítjuk a fejét, és a hasüregi nyílást kétfelé húzzuk majd az ujjainkat a léghólyag alá csúsztatva kiemeljük a beleket. A pontyoknál kivágjuk a keserű fogat, ami a kopoltyúk és a gerinc találkozásánál található. A hal hasának megnyitása úgy célszerű, hogy a kés éle felfelé nézzen és a hegyét szúrjuk a hasüregbe (ne mélyre!!!) és csúsztassuk a farok felé, majd a kés hegyét kicsit felfelé feszítve hasítsuk fel a hasüreget. A hal farkához érve vágjuk körül a végbélnyílást, majd azt csippentsük meg és húzzuk a fej felé. Így eljárva biztosan nem marad bél a halban. Vigyázzunk, hogy az epehólyagot meg ne sértsük, mert a szétfolyó epe lemoshatatlan és ehetetlenül keserű lesz a hal. A halat ezután megmosni már nem szabad. Ezután a belekről kézzel óvatosan lefejtjük a haltejet vagy az ikrát, majd a bél végét megfogjuk és lassan, óvatosan lehúzzuk a beleket a májról, veséről, szívről. A májról az epehólyagot a májban mélyen vágva óvatosan eltávolítjuk. Ha netán elfakadna dobjuk ki a májat.

Más módon is eljárhatunk. Az epehólyagot a csücskénél fogva emeljük ki a májban lévő mélyedésből, és ha már csak az epevezeték köti a májhoz akkor ezt a vezetéket, egy kés éle és a hüvelykujjunk közé véve elcsippentjük. A halak hátuszonyát mindig vágjuk le. Ez a törpeharcsánál és a pontynál mindig hegyes tüskével kezdődik, ami nagyon "tud" szúrni.

A kopoltyúkat, bár szokták, ne távolítsuk el, nem keserűek és jó ízt adnak a hal alaplének.

A csukát óvatosan (a bőre meg ne főjjön) forrázzuk le mert pikkelyeit csak így lehet könnyen lekaparni.

A kecsegét elég csak hideg vízben megmosni, de a belei eltávolítása után a gerinchúrját el kell távolítani, mert sütéskor karikára hajlítja a halat. Ez úgy történik, hogy egy kisebb késsel két oldalról alávágunk a gerinchúrnak, majd a résen átdugjuk egy fakanál nyelét és ezzel felemeljük és a két végénél elvágjuk.

Amennyiben a hal bőrét nem kívánjuk felhasználni, akkor meg is nyúzhatjuk. Ezt oly módon tehetjük, hogy a már kibelezett hal bőrét a gerince mellett és a farkánál körbe vágjuk és a bőrt a hal feje felé húzzuk. Ezt legkönnyebben egy csípő, vagy egy kovácsfogóval tehetjük meg. Amennyiben a bőr feltépni akarná a húst, úgy egy késsel élével válasszuk el egymástól őket.