Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A C-vitaminban gazdag csipkebogyó védelmet nyújt a téli megbetegedésekkel szemben.

Ha természetes C-vitamin-forrásról van szó, legtöbben először a citrusfélékre gondolnak. Pedig a csipkebogyó telis-tele van C-vitaminnal, erősíti az immunrendszert, távol tartja a megfázást és az influenzát.

Mit tartalmaz a csipkebogyó?

C-vitamin-tartalma jelentős: 100 gramm csipkebogyóban fajtától függően több mint 200 mg van az immunerősítő vegyületből. Összehasonlításképpen: ugyanennyi citrusféle csak 40-50 mg C-vitamint tartalmaz.Ezen kívül magas a növény pektin- és csersavtartalma - így hasmenés ellen is fogyasztható. Található benne még B2-vitamin, fenolvegyületek, valamint kis mennyiségben A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.


 

A vadrózsa termése

A csipkebogyó tulajdonképpen a vadrózsa - Rosa canina - termése, a rózsabokrokon található, miután a rózsák elvirágzottak. A vadrózsa 1-3 m magasra megnövő cserje, ágai tüskések, levelei összetettek, ellipszis alakúak és fogazottak.A csipkebogyó botanikai szempontból áltermés, mely a serkeszőrök közé ágyazott aszmagtermésekből - a bogyó magvai - és az azokat körülvevő elhúsosodó vacokból áll.A csipkebogyót júniustól októberig gyűjtik be, megszárítják, feldarabolják vagy porítják. Használják tinktúra, száraz kivonat vagy tea formájában is.Sokan filteres csipkebogyóteát vásárolnak, és annak forrázatát isszák a téli időszakban. Bár a forró csipkebogyó tea remekül átmelegít, a növény C-vitamin-tartalma hő hatására elveszik, így immunerősítő hatása csökken. Ha nem szedtél nyáron vagy ősszel csipkebogyót, vásárolj gyógynövényboltban - lehetőleg ne filteres változatot. Két-három gramm összetört csipkebogyóhúst tegyél egy csészényi hideg vízbe, áztasd benne egy éjszakán át. Reggel szűrd le, majd melegítsd kicsit, de ne forrald fel. Az így elkészített teát ízesítheted egy kevés mézzel. Napi két-három csészével fogyassz belőle a téli időszakban.