Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

A halak húsa sok teljes értékű fehérjét, A- és D- vitamint, valamint ásványi sókat tartalmaz, A halhús könnyen emészthető és nagyon tápláló. A friss hal kopoltyúja élénkvörös, szeme tiszta, nincs szaga, és a vízben alámerül.

A hal tisztítását a hal fejére mér erős ütéssel kezdjük, majd a pikkelyeket kell eltávolítani a halról. Ez kétféleképpen történhet. A pikkelyréteg és a bőr közé szúrunk éles késsel, és a pikkelyréteget lefejtjük: vagy a kés élével a pikkelyeket lekaparjuk. Ezután a hal hasát a fej felé haladva felvágjuk, és óvatosan kivesszük a belsőségeket. A májat és az ikrát megtisztítjuk, és felhasználásig félretesszük. Vigyázzunk, hogy az epe ki ne szakadjon, mert elszínezi, és élvezhetetlenné teszi a halat. A hal fejét levágjuk és megtisztítjuk. Szemét kiemeljük, kopoltyúlemezkéit és keserű fogát kivágjuk. A halderéknál kivágjuk az uszonyokat és a farkat. A halat hideg vízben jól megmossuk, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

A halak felbontásának befejező művelete a filézés és a beirdalás. Előbbi azt jelenti, hogy a gerinc mentén éles késsel felvágjuk a hal húsát, és a gerinccsont mentén haladva lefejtjük a húst. Az így kapott halhúst nevezzük halfilének. a visszamaradt gerinccsontot halászlé alap készítéséhez felhasználhatjuk. A szálkás halaknál szükség van beirdalásra. Ez azt jelenti, hogy a filét bőrös oldalára fektetjük, és éles késsel 1 mm sűrűségben átvágjuk a szálkákat. Vigyázzunk, hogy a bőrt ne vágjuk át!

A halat felhasználás előtt 1-2 órával be kell sózni, hogy a só jól átjárja a húst.Íze így kellemesebb lesz.