Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg rétesliszt
  • fél liter tej
  • 7 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 csapott evőkanál só
  • 2 dl napraforgó olaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag (lenmag, tökmag, napraforgómag, vagy ízlés szerint köménymag) a tetejére
  • Tölteléknek 20 dkg sajt vagy 30dkg kockázott bacon vagy sonka

Egy edénybe öntjük a tejet, az olajat, a cukrot és langyosra melegítjük majd belemorzsoljuk az élesztőt és 10-15 percig állni hagyjuk.

Egy nagyobb tálba mérjük a liszteket és a sót majd a felfutott élesztőt hozzáöntjük. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, letakarjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb 1 óra alatt).

A sajtot 64 db 1x1 cm-es darabkákra vágjuk, vagy felkockázzuk a bacont vagy sonkát apróra.

A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és egyenként átgyúrjuk a gombócokat, majd kb fél cm vastag kör alakúra nyújtjuk lisztezett deszkán. A kinyújtott tésztát 16 egyenlő részre vágjuk. A szélesebb végükhöz helyezünk egy kocka sajtot (vagy a bacont) és szépen tekerjük fel (a szélesebb végükkel kezdve).

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és még egy 20 percig kelesztjük őket. (addig érdemes előmelegíteni a sütőt)

Ha újra megkeltek, akkor megkenjük őket a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

170 fokra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt megsütjük őket.