Nyomtatás
Kategória: Főétel

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

4 fő részére

A báránysülthöz:

A bárányhúst sokan nem szeretik, mert túl rágósnak, zsírosnak, rossz ízűnek tartják. Pedig ha jól készítik el, a bárány igazán ízletes!Ugyan az előkészítése és a sütése nem egyszerű feladat, a végeredmény mindenképpen magáért beszél.

Feltekert, főzőhálózott és kicsontozott, formázott bárányt használjunk.Sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint. tegyük tűzálló tálba, tűzdeljünk a húsba rozmaringot, babérlevelet, szúrjuk rá az egész borsot, aprítsunk rá fokhagymát, majd konfitáljuk 5-6 órán keresztül. Az utolsó órában, amikor úgy látjuk, adjunk hozzá kisebb darab burgonyákat, agy nagyjából egyszerre készül el a köret és a hús.

 

A püréhez:

A sütőtököket vágjuk félbe és magozzuk ki és 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt süssük puhára.Ha készen vannak, hámozzuk meg, tejszínnel és a vajjal turmixoljuk össze. A narancs levével, a lereszelt héjával és pici sóval ízesítsük.

 

Mártás a bégetően jó báránysülthöz:

Az oldalascsontot serpenyőben kis olajon pirítsuk körbe és vegyük ki. A nagyobb darabokra vágott hagymát,zellert, répát és fokhagymát pirítsuk le, a kakukkfüvet,a rozmaringot és a bort utána adjuk hozzá.Amikor elpárolgott az alkohol, rakjuk vissza a csontot és öntsük fel a sültből maradt alaplével vagy kis vízzel. Forraljuk vissza felére, szűrjük le és főzzük mártás sűrűsségűre. 

Csodás kompozícióban tálalhatjuk. Ennek az ételnek már a látványa egy gasztronómiai élvezet.