Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Tavaszi nagy bevásárlás, gyerekekkel. Persze nem bírják ki hazáig, valamit enni kell. A kínai már eléggé le volt ürülve, de szerencsére találtunk a szemünknek valót, ami első ránézésre ilyen mézes, szezámmagos csirkefalatkáknak tűnt. Persze csak az asztalnál derült ki, hogy hal. Majd szépen el lett felejtve egészen a következő hétvégéig, amikor a gyerekek halat követeltek ebédre... de nem olyant, amit szoktunk, hanem a "mézes-magosat". Segítségül kellett hozzá hívni az internetet, de megszületett az ebéd, úgy fél háromkor... Lehet sokadik alkalommal gyorsabban megy majd.

Hozzávalók:
1 kg halfilé (most éppen afrikai harcsa) kockákra vágva

A páchoz:
kínai ötfűszer-keverék: csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, édeskömény és sechuani bors őrleménye, só, cukor, 1/2 tk. fehérbor,  1/2 tk. szezámolaj

A bundához:
1/2 csésze liszt, 
1/4 csésze keményítő, 1 tk. sütőpor, 
1 felvert tojás, 
1 ek. olaj, 
1/3 csésze víz, 
kevés só

A mézes mázhoz:
1/8 csésze ketchup, 
1/8 csésze méz, 
1/4  csésze cukor, 
1 ek. fehérborecet, 1 ek. erős pista

A halat bepácoljuk, egy jó órára hűtőbe tesszük. Majd a bundába mártott kockákat wokban bő olajban kisütjük. Fontos a magas hőfok és a hirtelen sütés. Utána a fényes mázhoz összemelegítjük a hozzávalókat és beleforgatjuk a kész sültet, majd megszórjuk szezámmaggal.

Az arányokat lazán kell kezelni, a bundának az a lényege, hogy levegős legyen (sütőpor) és ropogós (keményitő). Majd annyi legyen a szósz, hogy egyenletesen beszívhassa magába a kisütött halhús bundája. Ha egy picit rápirítjuk a szezámmagot még finomabb, de tényleg csak egy pillanatra.

A kész falatkákat apróra vágott újhagymával vagy snidlinggel és citrom vagy narancskarikával díszíthetjük.

- a recept: peca.hu

 Ajánlott köret: Pirított tészta