Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Nem csoda, hogy népszerű a ponty idehaza: Kelet- Európa az őshazája. És valószínűleg Ázsia is, de ez nem ellentmondás. Ókori őseink is tavakban tenyésztették már, a középkori szerzetesek pedig tovább tökéletesítették a pontytenyésztést. A középkori európai ponttyal böjtölt.

  • 1.5 kg ponty (tisztított)
  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 db zöldpaprika
  • 3 db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • 10 dkg vaj
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 3 dl tejföl

A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és ujjnyi vastag szeletekre karikázzuk.A halat a gerincoszlop mentén hosszában kettévágjuk, és beirdaljuk. (Ha ügyesek vagyunk a halat ki is filézhetjük.) A pontyot sózzuk, enyhén megszórjuk pirospaprikával, és megtűzdeljük a szalonnacsíkokkal.Egy nagy tepsiben a vajdarabokat elszórjuk, a burgonya szeleteket rátesszük. A burgonya tetejére helyezzük a félbevágott halat, és mellétesszük a felkarikázott paprikát, hagymát és paradicsomot.A tepsit fóliával lefedjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben, légkeverésen 30-35 perc alatt megsütjük.Majd levesszük a tetejéről a fóliát, meglocsoljuk a tejföllel, és addig sütjük tovább, amíg a hal meg nem pirul.