Desszertek

A desszert szó a francia desservir igéből származik, amely a latin servire, azaz felszolgálni igének az ellentéte: leszedni azt, amit felszolgáltak. Tehát alapvetően azokat a dolgokat jelöli, amit azután fogyasztunk, miután az előző fogások és tartozékai eltűntek az asztalunkról. A desszert szó a gasztronómia kivirágzásával, a 19. század közepén nyerte el mai jelentését, a fogást, amelyet egy étkezés lezárásaként fogyasztunk. Magába foglalja a friss, nyers gyümölcsöket és az édességeket -fagylaltot, süteményeket, krémeket, édességeket és más cukrászati termékeket- is.

A desszerthez tartozik a sajt is, amelyet Brillat-Savarin, az első gasztronómusok egyike, létfontosságúnak tart: “A csemege sajt nélkül olyan leányhoz hasonlít, aki szép volna, de akinek csak félszeme van.”

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
Skót vajas keksz

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Mandulás vaníliás Szívek

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Epres joghurtkrém

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Bodzapalacsinta

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Császármorzsa

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Gyesztenye kocka

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Szilvás-mákos szelet

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
Banán-palacsinta