Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 

Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) az ernyősök(Apiaceae) családjába tartozógyógy-, és fűszernövény. Népies neve  angyalfű, angyelika, angelikafű.

Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos, hazánkban is termesztett (helyenként kivaduló) kétéves növény, gyökerét(angelicae radix), már a középkori kolostorok kertjében termesztették és használták fűszerként.

A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt az Altvatertípusú likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. Illóolajat, angelika savat, cukrot, keserű anyagot tartalmaz.

Felhasználják még teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást megszüntető, idegerősítő gyógyteakeverékkészítésénél. A gyomor- és bélproblémákkal küszködők étrendjének értékes fűszere. A VIII. Magyar GyógyszerkönyvbenAngelicae radix néven hivatalos drog.

 

Az angelika gyökeret kedvelik a kártevők, ezért jól zárható edényben tárolandó. A molyosodásnak induló, vagy rovar rágta fűszert már nem szabad felhasználni. A levendulakéktől a rózsa-vörösig változó színű virágai a nyár közepén nyílnak.