Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Az ánizs fűszeres, édes és az édesgyökérhez hasonló aromát kölcsönöz az italoknak és ételeknek. Íze akkor válik a legintenzívebbé, ha mozsárban összetörjük.

Aki kóstolt már ouzot vagy ánizzsal készült karácsonyi süteményt, ismeri annak édes ízét. Az ánizs fenséges currys ételekhez és kagyló-, illetve rákfélékhez.

Érdemes kísérletezni az ánizzsal a hal- és húsételek esetében is. Felhasználható főzelékek (vörös káposzta-, sárgarépa-, tök-, cékla- stb.), vadas ételek, mártások ízesítésére; ezeket egy kevés ánizs előnyösen érdekessé teheti. Gyakran teszik édességekbe, gyümölcskompótokba, édes rizsbe, köhögés elleni cukorkákba, pudingokba, tésztákba, süteményekbe, egyes vidékeken még a kenyérbe és a sós süteményekbe is. Sokféle italhoz adják, így puncsokhoz, szirupokhoz, likőrökhöz, édes borokhoz és teákhoz, de leginkább a likőrgyártásban jelentős

Idegerősítő, étvágygerjesztő és segíti az emésztést. Hasznos tipp: pörkölt magvainak rágcsálásával elejét vehetjük a kellemetlen szájszagnak és véget vethetünk a csuklásnak.