Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Gyermekkorom nagy bánata, hogy nem sikerült megszeretnem a spárgát, egészen egyetemista koromig. Utána pedig az, hogy folyton lekésem a szezonját. Nem úgy idén. Most készen állok, most már figyelem ezt az egyedi ízű, különleges ételt, mely igazi áldás szervezetünknek.

A spárga egyes vidékeken csirágként illetve nyúlárnyékként is ismert zöldség (Asparagus officinalis). A növény megvastagodott, zsenge hajtásait használjuk evésre.

Alapvetően kétféle spárgával találkozhatunk a hazai piacokon, a fehérrel és a zölddel, de mindkettőnek létezik lila változata, valamint a salátákhoz, ázsiai ételekhez használt zsenge vadspárga is.

Európában legkedveltebb a fehér spárga, mely a csúcsától a végéig fehér, mivel a föld alatt növekszik. Lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt népszerű, de ez a fajta tartalmazza a legkevesebb vitamint és ásványi anyagot.

A csúcsoktól a szár végéig meg kell hámozni. A szár végeket minden esetben törjük le, így megszabadulhatunk a fás részektől, mivel a szár ezek felett pattan el. Lila változata fehér rokonánál erősebb, markánsabb aromákkal rendelkezik, növekedés közben csúcsai kissé kibújnak a földből, ennek köszönheti halványlila színét.

A zöld spárga a föld felett növekszik, ennek köszönheti élénkzöld színét, lágy, kellemes aromáit és magas vitamin-, és ásványianyag-tartalmát. A klorofilban, C-vitaminban különösen gazdag zöld spárga karotin- és rutintartalma is jelentős. Nem kell meghámozni, elég, ha a szár alsó részét kissé meghajlítjuk, ahol elpattan, onnantól a csúcsig ehető.

Vitaminok és ásványi anyagok

A spárga több, mint 90%-a víz, így 100g spárga mindössze 20kCal-t tartalmaz. Szénhidrát és zsírtartalma alacsony, de a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége viszont annál magasabb. Jelentős a természetes aszparginsav tartalma, mely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű. A spárga rendkívül gazdag kálium forrás (10dkg spárgában 210mg kálium van), nátriumtaltalma alacsony, de foszfor, kálcium, magnézium, sőt vas is rendes mennyiségben található benne. A vitaminok közül A-, B1-, B6-, C- és E-vitamint, folsavat is rejtenek a spárgasípok.

Felhasználás módjai

A spárga héját, levágott szárát persze nem kell azonnal kidobnunk, hiszen sós vízben remek alaplevet főzhetünk belőle, például rizottóhoz, vagy természetesen spárgaleveshez is.

Mivel a legtöbb vitamin természetesen a nyers spárga tartalmazza, ezért itt teszek egy javaslatot a fogyasztására. Zöldséghámozóval hosszanti irányban vékony csíkokra szeljük, ha úgy adódik, akkor akár zöldet fehéret és lilát vegyesen, és egy nagyon kevés citromlével meglocsolva fogyaszthatjuk, vagy salátához adhatjuk, esetleg szendvicset díszíthetünk, ízesíthetünk vele.

Tavasszal előszeretetten karikázok a már kész, tálalt levesekbe újhagymát. De idén kipróbáltam egy szál zsenge spárgával, amit vékony karikákra vágva szórtam bele a még forró levesbe, közvetlenül fogyasztás előtt.

Lehetőség szerint magas falú fazékban főzzük, hogy a zöldség állva maradjon, és a csúcsok ne érjenek a vízbe, így a felszálló gőzben párolódjanak meg, míg a szár (a fehér spárga esetében 12-18 perc, a zöld spárgánál 8-12 perc alatt) tökéletesre fő.

Tipp: A főzővízbe a só mellé érdemes egy kevés cukrot is rakni.

A zöld spárgát grillezhetjük, vagy kevés vajon serpenyőben is süthetjük.

A roppanósra főtt spárga lágytojással, pirított baconnel és egy nagy pohár citromos vízzel kitűnő reggeli a nap indításához.

Tipp: kiegészítő az ízek harmóniájához, a spárgához kifejezetten illik a kapor, amiről egy korábbi cikkben már beszéltünk.