Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Az áfonya érfalvédő hatású, csökkenti a hajszálerek kóros törékenységét, javítja a szem alkalmazkodóképességét a csökkent fényviszonyokhoz és teának sem utolsó.

Ha a fekete áfonyáról hallunk, sokunknak vadételek kísérőjeként jut eszünkbe, azonban gasztronómiai értéke mellett különleges gyógynövény is egyben. Hazánkban szórványosabban, a környező országokban azonban tömegesen előforduló erdei cserje a fekete áfonya, amelyet a Kárpát-medencében több nevén is ismernek: áfonya, fekete kokojza, boronyica, havasi meggy.

A második világháború idején brit pilóták tapasztalták meg, hogy azután, miután fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Hatásait ennek alapján kezdték el vizsgálni, s ma már számos látászavar gyógyításában használatos.

A fekete áfonya levele fertőtleníti a húgyutakat, termése pedig eredményesen alkalmazható különböző vastagbél-problémák kezelésében is. Leveleinek vércukorszint-csökkentő hatását régóta feltételezik, a népgyógyászat fekete inzulinként említi, ez azonban egyelőre minden kutatói törekvés ellenére sem tekinthető bizonyítottnak. Napjainkban állatokkal végzett kutatásokban leírtak már köztes eredményeket, a cukorbetegséggel járó tünetekre gyakorolt pozitív hatásokat.

A termések feldolgozásának legismertebb formája a fekete áfonya lekvár, de készíthetünk belőle szörpöt,  bort, vagy akár krémet is. Leveleiből, leveles hajtásaiból tea készíthető, amelyet főképp a cukorbetegek folyadékszükségletének pótlására használnak.