Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1kg sertéslapocka
  • 10dkg füstölt, húsos szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olaj, só, bors, őrölt kömény, majoránna

A körethez:

  • 8-10 nagy szem burgonya
  • 6 fej édes hagyma
  • 1 evőkanál méz

Elkészítése: (45perc + 2,5 óra)

A sertéslapockáról levágjuk a vastag hártyát. A szalonnából olyan vékony csíkokat, amilyen vékony pengéjű késsel a lapockát megszurkáljuk. A lapockán haránt irányú kis szúrásokat ejtünk a késsel és ezekbe a nyílásokba nyomkodjuk bele a szalonnacsíkokat. A húst sózzuk, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával megszórjuk, a zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Ha lehet, legalább néhány órán át állni hagyjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon minden oldalát elősütjük. Utána tűzálló tálba helyezzük, öntsünk alá 1,5 dl vizet és 120°C-os sütőben körülbelül 2,5 órán át sütjük. Ha szükséges, sütés közben pótolhatjuk a vizet. Amikor megpuhult a hús, 190°C fokra emeljük a sütő hőmérsékletét, és rövid idő alatt szép pirosra sütjük.

A körethez a burgonyát alaposan megmossuk, héjában megfőzzük, hideg vízben lehűtjük és cikkekre vágjuk. A hagymát félkarikára szeljük, kevés olajon egy serpenyőben kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a mézet. Együtt pirítjuk tovább, majd hozzáadjuk a cikkezett burgonyát, összeforgatjuk, sózzuk és a hússal tálaljuk.