Köretek
A köretek egészítik ki a hús-, hal- és egyéb ételeinket. Fontos, hogy a köret megfeleljen az étel jellegének. Hagyományos ételeinkhez még a korszerűség jegyében sem adhatunk másféle köretet, mint a szokásos; például a ropogós malacsülthöz párolt káposztát és sült burgonyát adunk, paprikás csirkéhez pedig galuskát. Ha nem így tennénk, megváltoztatnánk az étel jellegét. A köreteket kevesebb zsiradékkal készítsük, hogy megfeleljenek a korszerű táplálkozás követelményeinek. Általában a lédús ételekhez száraz, míg a szárazabb ételekhez lédús köretet adunk.
A köreteknek ízletesnek, tetszetősnek, forrónak és étvágykeltőnek kell lenniük, hogy emeljék a húsétel élvezeti értékét.
Fontos, hogy a köreteket ne főzzük nagyon puhára, mert ez csökkenti a főétel élvezeti értékét.