Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Érdekesebb íze miatt barna csiperkéből érdemes készíteni,de aki tart az erős színtől, használjon fehéret.Az alaplé készítése meglehetősen időigényes, ezért érdemes előre dolgozni, és azokon a napokon, amikor van egy kis időnk, előre elkészíteni, és 1 literes adagokban lefagyasztani. Használhatjuk szárított zöldségek forrázatát, a lényeg, hogy ha egy mód van rá, kerüljük a leveskockákat, mert sok minden van bennünk, csak az nem, amire a szervezetünknek szüksége van.

  • 1 kg csiperke gomba (fehér vagy barna)
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.2 l csirke alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 szál kakukkfű (friss, vagy 1 kk szárított)

A gombát tisztítjuk, felszeleteljük.A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a gombát, hozzáadunk 2 csipet sót és közepes tűzön aranybarnára pirítjuk.Hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, további öt percig pirítjuk.Néhány szelet gombát kiveszünk és félretesszük a díszítéshez.Megszórjuk a liszttel és két percig, folyamatos kevergetés mellett  tovább pirítjuk.Beledobjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet.Hozzáöntjük a csirke/ marha alaplét.Lassú tűzön főzzük 60 percen át.Kiemeljük a kakukkfű ágakat.Botmixerrel pürésítjük.Hozzáadjuk a tejszínt, és ha nagyon sűrűnek találjuk, egy kevés forralt vizzel hígítjuk.Frissen őrölt borssal, ha szükséges, sóval ízesítjük.A tetejét megszórjuk a pirított gombaszeletekkel és petrezselyemzölddel.