Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Hozzávalók:

  • 50 dkg halcsont ( pontyfarok, vagy fej)
  • 2 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 hegyes erőspaprika
  • Őrölt pirospaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 40 dkg csiperkegomba,
  • só, bors,
  • 2 dl tejföl

A halgombóchoz:

  • 30dkg bőr nélküli, szálkamentes pontyfilé
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • só, bors
  • kisebb csokor petrezselyem
  • 1 tojás fehérje

Galuskához:

  • 1 tojás,
  • 4 evőkanál liszt.

A halcsontaokat megmossuk, lábasba szórjuk, és 1.3 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot meg a paprikákat egycentis kockákra vágjuk. A hagymát az olajon, kis lángon fonnyasszuk meg. Először a gombát, majd 2-3 perc pirítás után a paprikát adjuk hozzá, de már nagy lángon pirítsuk. Újabb 3 perc elteltével kerüljön bele a paradicsom, majd 3 perc elteltével hintsük meg pirospaprikával. A tejfölt a liszttelmeg 0.5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük, majd a leszűrt alaplével fölöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk. Közben a gombócokhoz a pontyot ledaráljuk. Akkor gazdaságos, ha egy szelet kenyérrel kinyomjuk a végén, hogy ne maradjon hal a darálóban. Utána a keményítőt beledolgozzuk, megsózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából nedves kézzel kb 15-16 kis gombócot formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 5-6 percig főzzük.

A galuskához a tojást egy kevés sóval, liszttel meg néhány evőkanál vízzel összedolgozzuk, deszkára borítjuk, majd levesbe mártott késsel a levesbe szaggatjuk. 2 percig főzzük, és a levest azonnal tálaljuk.